Sidor

24 mars 2013

Hårlöss

Skolan har fått problem med hårlöss och vi har därför skolsyster Birgitta kommit med följande information.

VIKTIGT!!

Hejda hårlössens framfart!!!

Utseende: Hårlusen är 2-3 mm stor, färgen är grågul men blir mörkare när lusen sugit blod. Hårlusen håller sig fast med sina små klor i hårstrået. Den förökar sig genom att lägga ägg som vi kallar för gnetter. Gnetterna ser man som små, ofta ljusa prickar på hårstrået. Till skillnad från mjäll så kan man inte blåsa bort gnetterna som sitter väl fastklistrade.

Lusägg & löss (förstorade)

Hur söker man: Kamma håret med finkam över ett vitt papper för att se om löss ramlar ur. Finkam finns att köpa på apotek. Om du inte ser några löss så titta efter lusäggen = gnetterna. Använd god beslysning, gärna en extra lampa. Luskamma alla i familjen. OBS! LUSKAMMEN SKADAR OCKSÅ GNETTERNA.

Luskam

Hur behandlar man: Köp lusmedel på apoteket. Lusmedlets sort kan variera. Apotekspersonalen vet vilket medel som är aktuellt. OBS! Läs noga igenom beskrivningen som följer med det lusmedel du ska använda. Följ beskrivningen för att få bästa möjliga resultat.
OBS! Behandla bara om Ni har löss, inte annars.

FORTSÄTT ATT LUSKAMMA UNDER EN 14 DAGARS PERIOD SÅ ATT NI HAR KOLL PÅ ATT INGA SMÅ GNETTER ÖVERLEVT OCH NYA LÖSS KOMMIT TILL.

Smittvägar: Huvud mot huvud är den största smittvägen. Men rengör även mössor och kammar. Använd lusmedel eller lägg mössor, kammar och hårsnoddar i frysen under två dygn.

Kontaktspårning: Kontakta folk som man umgås med och berätta om lusens framfart, glöm inte skola, fritids och dagis så även de kollar, annars finns risk att man blir smittad igen och ingen....

Kontakta skolhälsovården om du har frågor eller om du tycker att lusmedlet inte har effekt.

Skolsköterskan Birgitta 0175-430450

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar